6 interessante feitjes die niemand je vertelt over Fotoshoots!

Interview
Een exclusief diepte interview met: Mij!
April 13, 2017
Tony Robbins
De luxe van een Personal Shopper nu ook voor jouw portemonnee!
May 4, 2017

6 interessante feitjes die niemand je vertelt over Fotoshoots!

Fotoshoot

Als kleine meisjes vinden we het fantastisch om te poseren voor de camera. Gekke bekken trekken of snel een kiekje tussendoor, ik geloof zomaar dat we er albums vol van hebben. Slechts een enkeling lukt het om hier zó goed in te worden dat een modellen carrière niet uitblijft. Leven van fotoshoot naar fotoshoot, het lijkt een sprookje voor velen. Toch zijn er ook nog altijd veel vooroordelen over deze welbefaamde ‘fotoshoots’.

Geloof me, na de volgende 6 feitjes zijn deze voor altijd verleden tijd!


1. Brood mager?

Ik dacht: ‘laten we maar meteen beginnen met het grootste vooroordeel..’ Dat modellen aan een bepaalde standaard moeten voldoen is een feit, maar dat deze standaard een stuk ruimer is dan wordt gedacht.. Wist je dat de modellen van tegenwoordig niet maat 32, niet maat 34 maar maat 36 of zelfs soms maat 38 dragen op een foto?! Precies, dat valt reuze mee hé. We zien een duidelijke voorkeur voor modellen met natuurlijke vrouwelijke rondingen, en dan heb ik het nog niet eens over plus-size modellen. Vergeet ook niet dat ‘model’ zijn een beroep is, en hun lijf is hun instrument. Ze zorgen goed voor zichzelf, eten bewust en bewegen/sporten op een goede manier. Er zit dus zeker een groot verschil tussen een ‘mooi lijntje’ hebben of ‘graat mager’ zijn.


2. Zeg maar gedag tegen je negen tot vijf mentaliteit!

In principe bestaat één serie uit acht, negen of tien foto’s. Maar wist je dat we, om deze perfecte plaatjes te fotograferen, hele lange dagen maken?! Vaak begint een fotoshoot om 9 uur ’s ochtends. Het model gaat een uur á ander half uur in de visagie, de styliste stoomt de kleding en de fotograaf bouwt haar apparatuur op. Aan de hand van het moodboard wordt besproken hoe, wat en waar wordt gefotografeerd. Pas wanneer er van elke outfit een fantastisch goede foto tussen zit, zijn we klaar. Tussendoor wordt er uitgebreid geluncht samen. Hard werken kost energie, dus er wordt altijd voor een goede, gezonde lunch gezorgd. Maar met een negen tot vijf mentaliteit ga je het in sowieso niet redden!


3. Goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Als stylist werk ik gemiddeld vier dagen aan één fotoshoot. Yep, vier dagen! Ik besteed twee volledige dagen aan kleding inkopen, samples uit zoeken bij PR bureaus en creëer hiervan mijn favoriete setjes. Deze hang ik in een goede volgorde zodat er een mooie verhaallijn ontstaat en breng deze, met wat extra’s, in kledinghoezen mee naar de set. Na de fotoshoot sorteer ik alle kleding en breng deze terug naar waar ik ze vandaan komen. De fotograaf werkt nog veel langer door om de foto’s te retoucheren en klaar te maken voor publicatie. Wie dus denkt dat het gemakkelijk verdienen is in één dag heeft het gigantisch mis.


4. Één team, één taak

Laat me je het team even voorstellen. We hebben een fotograaf, een stylist, een visagist, soms een haarstylist en natuurlijk een model (of meerderen). Maar wist je dat zowel de fotograaf áls de stylist zeer regelmatig ook nog een assistent mee neemt?! Zelf heb ik Ashley geassisteerd voor Grazia, Anna voor Marie Claire en Jesse voor Hunkemöller. Ik holde op en neer om voor het model de ene na de andere outfit te halen, te stomen en aan te trekken. De assistent van de fotograaf rent rond met verschillende lenzen of staat te wapperen met een windshield om de haren van het model in vorm te krijgen. Al met al zie je maar één gezicht op de foto, staat er meestal een zes koppig team achter en dan hebben we het nog niet gehad over vormgevers, art directors en chefs. Ik denk zo maar dat je na dit weetje met een hele andere blik naar een foto in een tijdschrift kijkt.


5. The show must go on!

Al is het 30 graden, of vriest het dat het kraakt. Wanneer er wordt besloten om een locatie shoot te doen kun je er op rekenen dat er ook daadwerkelijk een locatie shoot komt. De luxe van de fotostudio wordt vervangen door de achterbank van een auto, een parkeergarage of een toevallig toilet. Hier kan het model zich omkleden, soms met blote voeten op de koude vloer, brr. Met wat geluk is er een café in de buurt waar de visagist de make-up en het haar kan doen, en met wat extra geluk is er dan ook nog een stopcontact. De fotograaf sjouwt haar spullen van de ene te gekke muur naar het andere leuke bankje. Kortom, zo glitter & glamour als het er achteraf op de foto’s uit ziet is het tijdens de fotoshoot absoluut niet!


6. Kreukels, krimpen en klemmen

Alhoewel het beroep van een stylist in de verste verte niet lijkt op dat van een bouwvakker, de gereedschapskisten komen aardig overeen. Duct-tape, lijm klemmen, naad en draad (oké, dat laatste heeft een bouwvakker natuurlijk niet), een stylist heeft heus niet alleen maar mooie sieraden en kleding bij zich. Is er iets te groot? Dan klemmen we het aan de achterkant toch gewoon even vast. Laat er wat los, dan tapen we het weer aan elkaar. Ik heb zelfs ooit een fotoshoot meegemaakt waar het model een kort jurkje als rok aan had, en haar billen bloot waren aan de achterkant. Daar hebben jullie op de foto niets van gezien!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *