Is jouw kledingkast al klaar voor de herfst?

Collab
Fab Collab!
August 31, 2017
Season Neutral
Laarzen in de zomer en sandalen in de winter? Het kan!
October 5, 2017

Is jouw kledingkast al klaar voor de herfst?

September. Dat wat een heerlijke na-zomer had kunnen zijn, lijkt volledig in het water te vallen (letterlijk!). Het is al koud buiten en de weersvoorspelling wordt er ook niet beter op. Ik zeg: "Bye bye Netflix! Hallo kop warme thee, lekker binnen blijven en aan de slag". Tijd om alvast wat plaats te maken in je kledingkast voor de herfst en winter collectie. Maar hoe doe je dat nou zonder items weg te gooien waar je later spijt krijgt?!

Speciaal voor jullie heb ik mijn 10 meest succesvolle tips op een rijtje gezet.


1.

Zorg dat je voorbereid bent.
Leg een plastic tas of een vuilniszak klaar voor alle kleding die je weg gaat gooien. Wanneer je ze niet meer ziet, zul je ze ook niet missen en ga je er ook niet zo aan twijfelen. Opgeruimd staat netjes, zullen we maar zeggen!


2.

Kleding kopen is leuk, waarom weggooien niet?!
Zet een muziekje op, pak wat te drinken erbij en vraag eventueel je vriendinnen om je te helpen. Samen is het gezelliger en wanneer je beste vriendin zegt "dit kan écht niet meer!" dan weet je zeker dat het rijp is voor de vuilnisbak!


3.

Werk in een duidelijke volgorde!
Begin bijvoorbeeld met alle jassen, daarna je jurkjes, broeken, T-shirts enzovoorts. Ga niet alle kleding door elkaar sorteren maar probeer ze bij elkaar te houden. Je hebt vaak meer dan je vooraf verwacht (yep, daarzo onder op die stapel) en wanneer je alles door elkaar gaat uitzoeken ben je het overzicht volledig kwijt. Terwijl het juist de bedoeling is dat je méér overzicht krijgt.


4.

Gooi niet alles drastisch in die vuilniszak.
Ja, we gaan opruimen en daar hoort weggooien bij maar maak ook altijd een 'twijfel-stapel'. Ik gooi bijvoorbeeld altijd de kleding waarvan ik 99% zeker ben dat ik het nooit meer aantrek op de grond en wanneer ik ergens over twijfel gooi ik het op mijn bed. Wanneer ik alles heb uitgezocht kijk ik nog eens naar mijn twijfel-stapel en maak ik uiteindelijk de keuze tussen 'houden' of 'niet-houden'.


5.

Twijfel, twijfel, twijfel..
Kun je toch nog steeds geen afstand doen van dat ene t-shirt in je kast, dat daar overigens al vijf jaar ligt?! Stel jezelf dan eens twee outfits voor waarbij je dat t-shirt nog zou dragen. Heb je dan nog steeds geen idee? Weggooien maar!


6.

Designers, sonde?!
Die peperdure jurk die je drie jaar geleden hebt aangeschaft voor een bruiloft of je designer jeans die je toentertijd perse moest hebben. Ik kan me goed voorstellen dat je er moeite mee hebt om deze items zomaar weg te doen. Mijn tip: Trek ze gewoon eens even aan. Je hebt hier nu toch een middag voor uit getrokken, geef jezelf dan ook de tijd om goede beslissingen te nemen. Er bestaan nog altijd kledingitems die je niet perse dagelijks hoeft te dragen. Staan ze je nog beeldig? Lekker houden.


7.

Niet alles hoeft 'Trendy' te zijn.
Je spijkerjasje, jeans en basic t-shirts zijn items die je altijd kan blijven dragen. Ze raken nu eenmaal nooit helemaal uit de mode en zijn natuurlijk super handig om standaard in je kledingkast te hebben. Ik raad je aan om bij je basic's vooral te oordelen op basis van de staat van de kleding. Zijn ze kapot, vies of verwassen? Weg ermee! Zo niet, lekker nog een jaartje laten liggen en vooral lekker blijven dragen.


8.

Koester je speciale items!
Weer even terug naar die ene jurk die al drie jaar in je kast hangt.. het is natuurlijk helemaal niet erg dat je aan bepaalde kledingstukken meer waarde hecht. Is die ene jurk bijzonder voor je, heb je er fijne herinneringen aan of heb je hem van iemand gekregen?! Laat hem dan vooral lekker hangen. Hij hangt niemand in de weg en geloof me, we hebben allemaal dit soort items in onze kast.


9.

Als je dan toch bezig bent.
Duik dan ook eens even tussen je schoenen, tassen, lingerie en gelegenheidskleding zoals werkkleding en sportkleding. Wellicht dat ook hier iets tussen zit waarvan je echt eens afscheid moet gaan nemen. Ga vooral ook niet alle items die je weg wilt gooien bewaren met het excuus dat ze nog een functie hebben als slaap of sportkleding. Zoals je ziet heb je namelijk ook een overvloed aan dat soort items, en heb je dat ene t-shirt daar echt niet voor nodig.


10.

Last but not least!
Je hebt nu een mooi hoopje gecreëerd op de vloer van de 'definitieve weggooiers', maar wat ga je er nu mee doen?!

  • Bij H&M verzamelen ze oude kleding. Lever een aantal plastic tassen in en je wordt per tas beloond met 15% korting op één artikel naar keuze. Tja, je hebt nu weer ruimte in je kast..
  • Er zijn in Nederlands een aantal winkels en inzamelpunten waar je kleding tweedehands doorverkocht word voor het goede doel. Vaak krijg je dan van de door hun verkochte kleding zelf ook nog een percentage, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.
  • Maak foto's van je kleding en verkoop ze zelf via Marktplaats, wellicht dat je er iemand anders heel blij mee kunt maken. (niet je versleten kleding natuurlijk!)
  • Zijn het designer items dan adviseer ik je om ze te gaan verkopen via The Next Closet of Designer Vintage.
  • Je kunt natuurlijk altijd aan je zusje, nichtje of wie dan ook vragen of ze er eventueel nog wat van willen hebben. Wat jij niet meer leuk vind kan een ander misschien nog wel willen dragen. Bijvoorbeeld wanneer iets niet meer past of wanneer je vind dat iets niet mee bij je leeftijd past.

Al besluit je om alles gewoon weg te gooien, jij hebt in ieder geval je plicht gedaan!

Heb je na deze handige tips toch nog wat extra hulp nodig en wil je van je wat inspiratie bij het combineren van je eigen kleding? Ik kom je graag helpen! Vul het contactformulier in met als onderwerp Pretty Proof! of stuur een e-mail met dezelfde tekst naar info@prettypetite.nl. Dan neem ik contact met je op en kom ik je snel helpen om jou en je kledingkast helemaal herfst en winter klaar te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *